PSSGKK

PSSGKK SABAH

PUSAT RAWATAN KESIHATAN DAN KECANTIKAN KERATON

D1-1, PLAZA TANJUNG ARU, KOTA KINABALU

_________________________________________________


KEPADA SEMUA AHLI PSSGKK SABAH


DIJEMPUT HADIR KE PUSAT RAWATAN DAN KECANTIKAN KERATON SETIAP HARI SABTU UNTUK BERSAMA-SAMA SOLAT DAN WIRID BERJEMAAH (MAGHRIB & ISYAK). JIKA BERKESEMPATAN LATIHAN AKAN DIADAKAN.


KEPADA YANG BERMINAT UNTUK MENJADI AHLI ADALAH DIALU-ALUKAN UNTUK HADIR BERSAMA.


SEKIAN.

____________________________________________________________________________________________________

Sejarah PSSGKK

Seni Gerak Kilat telah wujud sebelum pemerintahan Belanda di Indonesia. Gerak Kilat ini berasal dari Jawa Tengah. Gerak Kilat ini awalnya dikenali sebagai Ilmu Kanuragan Patang Puluh (Ilmu Peperangan Tentera 40 Orang). Tentera ini diajar ilmu bela diri oleh Kanjeng Sunan Kalijogo untuk mengawal istana dan juga membenteng kedatangan musuh ke negara di ketika itu dan dihayati turun-temuran.

Terdahulu, Seni Silat Gerak Kilat dikenali sebagai perguruan dari Pasantren Kadilangu Sunan Kalijogo. Ilmu persilatan ini kemudian diperluaskan secara turun temurun sehinggalah kepada Raden Mansor, ayahanda kepada Raden Johari.

Pada tahun 1967, Raden Mansor telah menubuhkan seni bela diri ini di Malaysia yang dikenali sebagai Persatuan Seni Silat Gerak Kilat Malaysia sebelum ianya ditukarkan kepada Pertubuhan Seni Silat Gerak Kilat Kebangsaan pada tahun 1988 oleh Raden Johari.

Al-Quran & Terjemahan